Hästars sovvanor

En häst kan sova både stående eller liggande. Till skillnad från människan har en häst speciella senor i sina ben som gör det möjligt för den att låsa sina ben så att den inte faller omkull när den sover.

Hästar kan som sagt sova både ståendes och liggandes men när hästen ligger ner och sover så trycks dess kropp ihop och det kan bli svårare för hästen att andas och därför väljer den ofta att stå och sova. Eftersom hästar är flockdjur sover de gärna tillsammans och någon i flocken är då vaken för att övervaka och larma vid en plötslig fara.

Hästar kan sova olika djupt och sover ofta många korta stunder under ett dygn. Totalt sover hästen fem till sju timmar per dygn uppdelat på kortare perioder. Om en häst blir stressad, t ex vid byte av stall eller om den måste bo med nya hästar, så påverkas djupsömnen som kan försvinna tills den blivit lugn och trygg igen.

Kors sovvanor

Kor sover mellan en och sex timmar varje dygn. Dessa timmar är uppdelade på kortare stunder. Kor tycker om att ligga ner och det brukar de göra ungefär 12 till 14 timmar per dygn.

Hönors sovvanor

Hönor tycker om att sitta på en pinne en bra bit ovanför marken när de sover.

Fiskars sovvanor

Det har inte gjorts så många studier kring hur fiskar sover men den forskning som gjorts visar att de flesta fiskarter sover. Fiskar sover trots att de har öppna ögon eftersom de saknar ögonlock.

Katters sovvanor

En av kattens favoritsysslor är att sova och en katt kan sova mellan 16-18 timmar varje dygn. De flesta katter tycker om värme och ligger gärna i närheten av ett element eller på fönsterbrädet i solen och sover. Katter är inte så sociala djur som t ex hundar och de vill gärna ha en privat plats där de kan dra sig undan och vara ifred.