Hundars sovvanor

Hundar sover generellt sett längre än sina mattar eller hussar. Hur mycket en hund sover beror på hur gammal den är och vilken ras den tillhör. Stora hundar behöver mer sömn än de små hundarna. En liten valp sover väldig mycket medan en lite större hund, en sk unghund som är sex till nio månader gammal sover ca 16 till 20 timmar per dygn. En vuxen hund sover 12 till 18 timmar per dygn.

Sömnbrist hos en hund kan, som hos de flesta djur och även människor, leda till att den blir stressad. Sömnbrist kan också göra att immunförsvaret bli sämre och att hunden får koncentrationsproblem och blir grinig och aggressiv.

Något som är viktigt för att en hund ska kunna komma till ro och sova bra är att den har ett eget ställe att sova där den kan slappna av och känna sig trygg. Fasta rutiner underlättar också för en bra sömn, precis som hos oss människor. Det kan vara att hunden får äta och gå ut och gå vid ungefär samma klockslag varje dag och att man släcker ner och drar ner på ljud och andra aktiviteter i närheten av hunden när det närmar sig hundens sovtid.

För att en hund ska sova bra krävs också att den är är aktiv under dagtid och får komma ut och röra på sig och kanske få arbeta med spårning eller något annat som passar just den rasen.

Hamsterns sovvanor

Hamstrar är bytesdjur och därför sover de för det mesta ytligt, redo att vakna och fly från en jagande fara. Hamstern är aktiv på natten och sover på dagen

Kaniners sovvanor

Precis som hamstrar så är kaninen ett bytesdjur som sover väldigt ytligt. Ibland kan det vara svårt att avgöra om de verkligen sover eftersom de är så lättväckta. Kaniner är som mest aktiva och vakna vid gryning och skymning. Kaniner sover ungefär sju timmar per dygn